Фото: ашық дереккөзден
Отандастарымыз ет және сүт өнімдерін көбірек тұтына бастапты. Негізі бұрын да солай болған. Сірә, бұл біздің генімізге байланысты.
Мұндай пікірді тағамтанушы-ғалым Т.Шармановтың аузынан талай естігенбіз. Бұл туралы Ұлттық статистика бюросының үшінші тоқсандағы қорытындысында айтылған, деп хабарлайды TengeLife.
Тұрғындар ет және ет өнімдеріне табысының – 17%-ын, нан және жарма өнімдеріне – 7,8%, сүт өнімдеріне – 5,4%-ын жұмсайды.
Статистиктердің пікірінше, Жетісу, Атырау, Ақмола облыстарының тұрғындары ет пен ет өнімдерін ең көп тұтынатын аймаққа жатады.
Ең аз ет жейтіндер шымкенттіктер. Есесіне олар «нан соғар» екен.
Статбюро өңірлер бойынша нан және жарма өнімдерін Түркістан облысының тұрғындары көп тұтынғанын жазады.
Жан басына шаққанда олар 44,1 келі (тоқсанына) тұтынса, ал Астана тұрғындары бұл өнімдерді аз алады, жан басына шаққанда 23,6 келіден келеді. Бұған климаттың да әсері бар екені анық.
Өйткені, оңтүстік өңірде күн жылы болғандықтан, бұл жақтың халқы көкөністі көбірек тұтынады. Ал суық өңір тұрғындары -30-40 градуста ет жемесе, «өмірі қиындайды».
Сонымен, өткен жылдың сәйкес кезеңімен салыстырғанда, 2023 жылдың үшінші тоқсанында қазақстандықтар ет пен ет өнімдерін – 0,7 келіге, сүт пен сүт өнімдерін – 1,2 келіге көп тұтына бастаған.
2026 жылы Тараз қаласында «Халық қатысатын бюджет» жобасы аясында 4 жоба жүзеге асырылады. Аталған жобаны…
Қазақстан Республикасы Мәдениет және ақпарат министрлігінің тапсырысы бойынша Қызылорда облыстық «Жас Ұлан» бірыңғай балалар мен…
Бүгін Астана қаласында Қазақстан Республикасының Тәуелсіздік жылдарында жетістікке жеткен жастардың табысты өкілдерін ілгерілету мақсатында жүзеге…
23 қараша сағат 15:00-де Түркістан төрінде ел тарихындағы алғашқы миллионыншы футбол турнирінің ақтық сайысы өтеді.…
Алматының Атакентінде қыркүйектің 4-6 аралығында Kazbuild 2024 көрмесі өтіп жатыр. Бұл жолы Қытайдың ең ірі…
Ішкі істер министрі полиция генерал-лейтенанты Е. Саденовтың тапсырмасымен пробация қызметтері мен полиция бөлімшелерінің өзара іс-қимылының…