Русская редакция
Уведомление
Соңғы жаңалықтар
«Халық қатысатын бюджет» жобасы Таразда орындалуда
22.05.2025
«Fenomen Jas» — табысқа жеткен жастарды насихаттау жобасы
29.11.2024
Астанада «Fenomen Jas» жобасы аясында «Mümkındıkter Alañy» форумы өтті
26.11.2024
Түркістанда ел тарихындағы алғашқы миллионыншы футбол турнирі өтеді
18.11.2024
Алматыда Чжэцзян провинциясы өндірушілерінің құрылыс көрмесі өтіп жатыр
04.09.2024
Aa
Поиск

Категории

  • Cалық
  • Атақ және ақша
  • Әдебиет
  • Әлеуметтік желіге шолу
  • Басты жаңалықтар
  • Білім
  • Видео
  • Галерея
  • Ғылым
  • Денсаулық
  • Дін
  • Жемқорлық
  • Инсайдер
  • Қоғам
  • Маңызды
  • Оқиға
  • Руханият
  • Саясат
  • Спорт
  • Тарих
  • Теңге бағамы
  • Шетел басылымына шолу
  • Шолу
  • Экономика
Рус
Aa
  • Теңге бағамы
  • Галерея
  • Ғылым
  • Инсайдер
Поиск
  • Галерея
  • Басты жаңалықтар
  • Денсаулық
  • Инсайдер
  • Ғылым
  • Шетел басылымына шолу
  • Бiлiм
  • Қоғам
  • Саясат
  • Спорт
  • Басты жаңалықтар
  • Экономика
Подписывайтесь на нас
Globalnews > Рубрики > Қоғам > Пасха мерекесіне арналған ұмытылып бара жатқан мәзірлер
Қоғам

Пасха мерекесіне арналған ұмытылып бара жатқан мәзірлер

Арман Ерғалиев
Арман Ерғалиев 13.04.2023
Обновлено 13.04.2023 в 02:04
Поделиться
Поделиться

16 сәуір – православиелік Пасха мерекесі де жақындап келеді. Мерекелік дастарханға дайындық басталып кетті. Қазіргі таңда көптеген отбасы осынау өздері үшін маңызды мерекеде дөңгелек тәтті нан (куличи) мен боялған жұмыртқа ғана дайындайды. Алайда ескі заманнан қалған дәстүрлі мәзірлер де жоқ емес.

Ендеше мереке қарсаңында өткен заманнан қалған дәстүрлі рецептерді ұсынамыз.

Пасха наны (грекше Λαμπρόψωμο, Лабропсомо)

Ұлы Сенбіде дайындалатын дәстүрлі нан, ол Христостың қайта тірілуінің бір белгісі болып саналады, діни наным-сенім бойынша ұн «тіріліп» нанға айналады. Нанды Жексенбі түні кеседі.

Керек заттар:
Ұн: 1 кг
Тұз: 20 г
Қант: 50 г
Су: 600 г
Май: 60 г
Әніс: 30 г
Құрғақ ашытқы: 25 г
Бетіне себелеуге арналған күнжіт
Безендіру үшін бір піскен жұмыртқа.

  • үлкен бір ыдысқа ұн, тұз, қант пен ашытқыны салады, барлығын араластырады, кейін май мен әністі қосып, тағы да араластырады. Қамырды көтерілу  үшін жылы орынға қояды
  • қамырды үш бөлікке бөледі. Бір бөлігін алып, дөңгелек пішін жасайды, екі бөліктен айқыш (крест) жасап, оны дөңгелектің үстіне қояды
  • бетіне күнжіт сеуіп, ортасына боялған жұмыртқаны салады
  • пасха нанын кәстрөлге салып, бір сағатқа қалдырады. Бір сағаттан соң, қамыр көтеріледі, кейін 230°C пеште 45 минут пісіреді.

Бұл рецепт 1910 жылы басылған «Пасха дастарханы» кітабынан және 1906 жылы басылып шыққан «Пасха дастарханы: дөңгелек тәтті нан, бабалар, пасхалар және мазуркалар» кітабынан алынды.

Қуырылған фаршталған күркетауық

Тазартылған күркетауықты суға салып, тұз қосады, төс бөлігін бөліп алып, төстің терісіне фарш толтырады, сосын жіппен тігіп тастайды.

Фарштың жасалу жолы: бауырды қайнатып, майдалап турайды, еленген үгіндіні сеуіп, кілегей құяды, 3 жұмыртқаның сарысын және бір тұтас жұмыртқаны салып араластырады, 1 қасық сары майды қосады, ағылшын бұрышынан аздап салады, аздаған даршын қосады, барлығын араластырып, фаршты күркетауыққа салады. Май жағып, противеньге салып, су құйып, 2-2,5 сағат қуырады, арасында өз шырынын бетіне сеуіп отырады.

Нандар

Керек заттар: 30 жұмыртқаның сарысы, 1 фунт (400 грамға жуық) қант, 1 стақан қара нанның ұны.

Алдымен қара нанды құрғатады, содан кейін ұсақтап, електен өткізеді. Сарысын алдымен қантсыз, содан кейін қантпен араластырады, нан ұнын біртіндеп құяды, үгітілген шоколадтың бір бөлігін қосады ½ лот (6 г) қалампыр, ½ даршын, 6 қарапайым бұрыштың дәнін қосады. 30 жұмыртқаның сарысынан жасалған көбікті жақсылап араластырып, бетіне азғантай ұн себеді, қағаз төселген пішінге немесе кәстрөлге салып, ыстық пешке қояды.

Автор: Мария Курбатова, АПН

Аударған: Мейіргүл Оңғарова

Сурет: pravmir.ru, mirpolzy.ru

Арман Ерғалиев 13.04.2023
Поделиться этой статьей
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Telegram
Оставить комментарий

Добавить комментарий Отменить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Недавние посты

  • «Халық қатысатын бюджет» жобасы Таразда орындалуда
  • «Fenomen Jas» — табысқа жеткен жастарды насихаттау жобасы
  • Астанада «Fenomen Jas» жобасы аясында «Mümkındıkter Alañy» форумы өтті
  • Түркістанда ел тарихындағы алғашқы миллионыншы футбол турнирі өтеді
  • Алматыда Чжэцзян провинциясы өндірушілерінің құрылыс көрмесі өтіп жатыр

Недавние комментарии

  1. Назира к Мәншүк Мәметова мұздығы қандай қауіп төндіріп тұр
  2. Ералы к Әскерге шақыру-2023: президент жарлығы
  3. ФАРИДА к Мұғалімдердің жанайқайы: Аттестаттау сынақ па, сүріндіру ме?
  4. Даурен к «Тілімді қышытпаңдар». Төреғали Төреәлінің қарындасы ағасына шаң жуытпай отыр
  5. Алибек к Алматылықтарды дені дұрыс дәретханалармен қамти алмай отырмыз

Вам также может понравиться

ҚоғамМаңызды

«Халық қатысатын бюджет» жобасы Таразда орындалуда

22.05.2025
Қоғам

«Fenomen Jas» — табысқа жеткен жастарды насихаттау жобасы

29.11.2024
МаңыздыҚоғамРуханият

Астанада «Fenomen Jas» жобасы аясында «Mümkındıkter Alañy» форумы өтті

26.11.2024
МаңыздыҚоғам

Алматыда Чжэцзян провинциясы өндірушілерінің құрылыс көрмесі өтіп жатыр

04.09.2024

Жоба жайлы

Әлемдік оқиғалар палитрасында Қазақстанның ең маңызды жаңалықтарын Global News-тан біліңіз

Бізге жазылыңыз

Жаңа мақалаларымыз туралы бірден ақпарат алып отыру үшін жазылыңыз

Email

© GlobalNews 2022. Барлық құқығы қорғалған.

Removed from reading list

Отменить
Welcome Back!

Sign in to your account

Забыли пароль?