Елімізде артериялдық гипертензия, жүрек-қан тамыры, қант диабатімен ауыратындар саны күрт өскен.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы мамандарының кеңесі бойынша тәулігіне ас тұзының мөлшері 5 грамнан аспау қажет. Ал қазақстандықтар тәулігіне 10-12 грамм тұзды пайдаланады. Бұл көрсеткіш дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы белгілеген қауіпсіз деңгейден 4 есе жоғары.
Салдарынан артериялдық гипертензия мен жүрек-қан тамыры ауруының, II типті қант диабетінің және онкологиялық аурудың кейбір түрлерінің өршуіне қатысты негізгі қауіп факторларының бірі болып отыр.