Оливье, мандарин, бешбармақ, бауырсақ пен тәтті бәліш…Жаңа жыл мерекесінде дәмді тағамның түр-түрін дайындап, дастарқан жаямыз. Алайда мұның бәрі асқаназанымызға ауыр тиіп жататыны да бар. Сол себепті мамандар мерекеге дейін ағзаны дайындаған жөн екенін айтады.
Диетолог Ева Шишкинаның 5 кеңесін ұсынамыз:
Көкөніс жеу.
Көкөніс — бағалы тағам. Оның құрамында түрлі витамин, жасуша бар. Мысалы, картоп — крахмалға, ал асханалық қызылша — қантқа, қырыққабатта — С витаминіне, ал сәбіз — Д витаминіне бай. Оның үстіне тез қорытылып, асқазанға ауырлық түсірмейді. Жалпы көкөністен әр ас жанына түрлі салат жасап жеуді әдетке айналдырған дұрыс.
Майлы, тұзды, ащы, тәтті, кофе және сүт — бәрінен бас тартамыз
Бұлар — асқазанға ауыр әрі зиян заттар. Оған қоса артық салмақ қосуыңызға да себеп болады. Сондықтан мұндай тағам түрлерін тұтынбас бұрын ойланған жөн.
2 литр су ішу
Күніне кемінде 2 литр су ішу керек. Таңертең тұра сала су ішсеңіз, ағзаңыздың да сергек оянуына әсер етеді. Әр тамақтанар алдында жарты-бір сағат бұрын су ішіңіз. Сонымен қатар суды лимонмен ішуге кеңес береміз.
Лимфодренаж процедураларға бару
Лимфодренаж процедуралар — физиотерпия әдісі. Ол — сұйықтық пен метаболизм өнімдерін жасушааралық кеңістіктен шығаруды қамтамасыз етеді, лимфа айналымын жақсартады.
Өз-өзіңізге мотивация беру
Бір қарағанда мұның бәрі қиын болып көрінуі мүмкін. Дегенмен салауатты өмір салтын да әдетке айналдыруға болады. Ал ол — сау денсаулықтың, сұлу көріктің кепілі. Сол себепті өз-өзіңізге қолдау көрсетіп, мотивация беріп отырған да дұрыс.