Русская редакция
Уведомление
Соңғы жаңалықтар
«Халық қатысатын бюджет» жобасы Таразда орындалуда
22.05.2025
«Fenomen Jas» — табысқа жеткен жастарды насихаттау жобасы
29.11.2024
Астанада «Fenomen Jas» жобасы аясында «Mümkındıkter Alañy» форумы өтті
26.11.2024
Түркістанда ел тарихындағы алғашқы миллионыншы футбол турнирі өтеді
18.11.2024
Алматыда Чжэцзян провинциясы өндірушілерінің құрылыс көрмесі өтіп жатыр
04.09.2024
Aa
Поиск

Категории

  • Cалық
  • Атақ және ақша
  • Әдебиет
  • Әлеуметтік желіге шолу
  • Басты жаңалықтар
  • Білім
  • Видео
  • Галерея
  • Ғылым
  • Денсаулық
  • Дін
  • Жемқорлық
  • Инсайдер
  • Қоғам
  • Маңызды
  • Оқиға
  • Руханият
  • Саясат
  • Спорт
  • Тарих
  • Теңге бағамы
  • Шетел басылымына шолу
  • Шолу
  • Экономика
Рус
Aa
  • Теңге бағамы
  • Галерея
  • Ғылым
  • Инсайдер
Поиск
  • Галерея
  • Басты жаңалықтар
  • Денсаулық
  • Инсайдер
  • Ғылым
  • Шетел басылымына шолу
  • Бiлiм
  • Қоғам
  • Саясат
  • Спорт
  • Басты жаңалықтар
  • Экономика
Подписывайтесь на нас
Globalnews > Рубрики > Руханият > Денсаулық > Жарма ботқасының пайдасы мен зияны: үш жасқа толмаған балаларға жеуге тыйым салынады
Денсаулық

Жарма ботқасының пайдасы мен зияны: үш жасқа толмаған балаларға жеуге тыйым салынады

Анара Бауыржанқызы
Анара Бауыржанқызы 20.01.2023
Обновлено 20.01.2023 в 10:01
Поделиться
Поделиться

«Жарма ботқасы» дегенде көп адам балалық шағын еске түсіреді. Шынында да, жарма ботқасы көпшіліктің өміріндегі алғашқы тағамы. Дегенмен, заманауи дәрігерлер бұл ботқа түрін балаларға бермеу керек деп есептейді. Бұл туралы педиатр Ольга Олина айтып берді.

Құрамында глютені бар дәнді дақылдарды (жарма, тары, сұлы жармасы) рационға ерте енгізу тағамдық аллергияның және балалардағы ішек ауруларының дамуына ықпал етуі мүмкін.

Жарманың құрамында көп мөлшерде глютен бар, ол ішектің шырышты қабығының бүршіктерін зақымдайды, қабығын жұқартады, тағамнан қоректік заттардың, әсіресе майлардың сіңірілуі бұзылады. Сонымен қатар, ішектің шырышты қабатының өзгеруі арқылы аллергендердің тағаммен енуінің жоғарылауы байқалады және аурулар дамиды (Целиакия ауруы, тері және ішек, аллергия).

Глютенге төзбеушіліктің жалпы белгілері:

  • нәжіс түсінің өзгеруі;
  • нәжіс сұйық және мол болады;
  • газ түзілуінің жоғарылауы;
  • іштің кебуі;
  • іш ауруы;
  • салмақ тастау;
  • өсудің болмауы;
  • құрғақ тері;
  • көңіл күйдің өзгеруі (жағымсыз эмоциялар басым).

Әрине, барлық балалар бұл аурудан зардап шекпейді, бірақ целиакия ауруы бар-жоғын болжау өте қиын, диетадан даулы ботқаны алып тастаған дұрыс.

Кальцийдің сіңуіне әсер етеді

Жарманың құрамында көп мөлшерде фитин бар, ол ішектегі кальцийдің, темірдің және D дәруменінің қанға сіңуін бұзады.

Кальций тапшылығының белгілері:

  • жүйкенің бұзылуы (қабақтың жиырылуы, ауыздың бұрыштарының дірілдері, саусақ ұштарындағы шаншу), қандағы кальций деңгейінің айқын төмендеуі;
  • тырнақтардың сынғыштығы;
  • жеңіл жарақат, тістің бұзылуы;
  • өсудің болмауы;
  • жүрек соғу жиілігінің өзгеруі;
  • баланың мазасыз, үстірт ұйқысы.

D дәруменінің аз сіңуі

Бұл дәрумен тапшылығының жалпы белгілері:

  • бас терісінің, аяқтың және қолдың терлеуінің жоғарылауы;
  • іштің кебуі;
  • мазасыз ұйқы;
  • нәрестенің мінез-құлқындағы өзгерістер;
  • шаштың түсуі;
  • тәбеттің төмендеуі.

Темірдің сіңуіне әсер етуі

Темір тапшылығының жалпы белгілері:

  • бала тез шаршайды;
  • тері бозғылттанады;
  • сәби мазасыз болады;
  • мазасыз ұйқы;
  • тәбет жоғалуы;
  • аяқ пен қолды ұстағанда салқын;
  • жылдам импульс;
  • нәресте жиі ауырады;
  • құрғақ тері, сынғыш тырнақтар, шаштың түсуі;
  • еріннің шырышты қабатының құрғақтығы.

Калориясы көп, пайдасы аз

Жарманың құрамында крахмал көп, сондықтан ол жоғары калориялы өнім болып саналады. Калория деңгейі сүтте пісірілген 100 грамм жармаға 100-120 ккал құрайды, сондықтан жарма ботқасын жеу артық салмақтың өсуіне ықпал етеді.

Сонымен қатар, бұл ботқада дәрумендер, минералдар, ақуыз және талшықтар өте аз. Сондықтан жарма ботқасы қазіргі уақытта өмірдің жаңа туған сәби мен 1-3 жасқа дейінгі балалардың диетасына кірмейді.

Артықшылықтары да бар: ол тез піседі, сондықтан тағамдық қасиеттер сақталады. Оның құрамында аздаған ақуыз бар, сондықтан ол бүйрек ауруларына арналған мәзірге енгізілген. Ботқаның құрамында аздаған талшық бар, сондықтан оны отадан кейінгі кезеңде қолдану ұсынылады.

Айта кетейік, дәрігерлер бұған дейін D дәрумені тапшылығының қауіпті белгісін атаған болатын.

Анара Бауыржанқызы 20.01.2023
Поделиться этой статьей
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Telegram
Оставить комментарий

Добавить комментарий Отменить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Недавние посты

  • «Халық қатысатын бюджет» жобасы Таразда орындалуда
  • «Fenomen Jas» — табысқа жеткен жастарды насихаттау жобасы
  • Астанада «Fenomen Jas» жобасы аясында «Mümkındıkter Alañy» форумы өтті
  • Түркістанда ел тарихындағы алғашқы миллионыншы футбол турнирі өтеді
  • Алматыда Чжэцзян провинциясы өндірушілерінің құрылыс көрмесі өтіп жатыр

Недавние комментарии

  1. Назира к Мәншүк Мәметова мұздығы қандай қауіп төндіріп тұр
  2. Ералы к Әскерге шақыру-2023: президент жарлығы
  3. ФАРИДА к Мұғалімдердің жанайқайы: Аттестаттау сынақ па, сүріндіру ме?
  4. Даурен к «Тілімді қышытпаңдар». Төреғали Төреәлінің қарындасы ағасына шаң жуытпай отыр
  5. Алибек к Алматылықтарды дені дұрыс дәретханалармен қамти алмай отырмыз

Вам также может понравиться

ДенсаулықОқиға

Елде қызылшадан 2 бала қайтыс болды

28.12.2023
Денсаулық

Еуропада жылына 1,2 миллион адам семіздіктен көз жұмады

21.12.2023
ОқиғаДенсаулық

Саумал өндіруші компания жалған жарнама таратқаны үшін жауапқа тартылды

15.12.2023
ОқиғаДенсаулық

БҚО-да балалар дүкеннен алған қытай кәмпиттерінен уланып қалды

14.12.2023

Жоба жайлы

Әлемдік оқиғалар палитрасында Қазақстанның ең маңызды жаңалықтарын Global News-тан біліңіз

Бізге жазылыңыз

Жаңа мақалаларымыз туралы бірден ақпарат алып отыру үшін жазылыңыз

Email

© GlobalNews 2022. Барлық құқығы қорғалған.

Removed from reading list

Отменить
Welcome Back!

Sign in to your account

Забыли пароль?